Informatie en advies over dakwerken
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
 

roofingRoofing is de dakbedekking op een plat dak en is gemaakt van bitumen of EPDM. Schade aan deze materialen kan er voor zorgen dat uw dak schade oploopt die erg veel kan kosten om te laten herstellen. Het is dus altijd aan te raden om de roofing snel te laten herstellen of vervangen wanneer u constateert dat deze toe is aan vernieuwing. Op deze pagina leest u wat er allemaal komt kijken bij het herstellen of vervangen van de roofing.

*Tip:

Direct weten de exacte prijs is van roofing? Ontvang tot 6 offertes van diverse lokale specialisten en bespaar tot 30%, geheel vrijblijvend.

Hoe weet ik wanneer de roofing moet plaatsen?

  • Scheur in de roofing. De meest zichtbare vorm van beschadiging is een scheur in de roofing. Dit zorgt er voor dat de waterdichtheid gecompenseerd wordt en water kan doordringen tot de dakconstructie. Dit is bij een plat dak een groot probleem omdat het water niet zo goed kan worden afgevoerd als bij een hellend dak. Het water blijft daarom voor langere tijd liggen totdat het verdampt. Het water kan in de tussentijd intrekken in het onderliggende beton of houtconstructie. Het herstellen of vervangen van de roofing is daarom van groot belang.
  • Blaas onder de Roofing. Een blaas onder de roofing is een teken van waterdamp die zich onder de dakbedekking bevind. Ook dit is een teken dat de waterdichtheid gecompenseerd is. Een blaas kan ook scheuren in de roofing veroorzaken.

Hoe moet ik de roofing herstellen?

Het kan zijn dat de gehele roofing vervangen moet worden. Dit is het best te bepalen door een expert. Indien het alleen een plaatselijk herstel nodig is kunt u blaasjes en scheuren snel en eenvoudig laten repareren. Roofing herstellen kunt u zelf doen maar het is altijd aan te raden om een specialist naar het probleem te laten kijken om eventuele toekomstige problemen te voorkomen.

Prijsopbouw dakwerken

Om beter inzicht te krijgen in de totale prijs hebben we voor u hieronder een overzicht gemaakt van de prijsopbouw. Zoals u ziet bestaat de totale prijs grotendeels uit de arbeidskosten. U doet er verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken.

prijsopbouw dakwerken

Kostprijs materiaal plat dak

Het vervangen of herstellen van de dakbedekking op een plat dak kost als volgt:

Soort Gem. Prijs voor een dak van 50 m2
(incl. arbeidskosten en BTW)
Bitumen € 2.250
EPDM € 3.250
Kunststof (PVC) € 4.250

De prijzen per m2

Om de prijzen zelf te kunnen berekenen is het handig om de prijs per m2 te weten. Als u uw dakoppervlak weet dan kunt u dit getal maal de prijs per m2 vermenigvuldigen. Zo weet u wat de gemiddelde prijs is. Let wel op dat het hier gaat om indicatieprijzen en dat de prijs per specialist in uw regio flink uiteen kan lopen. Soms wel met honderden euro’s.

Soort Gem. levensduur Gem. prijs per m2 incl. btw
Bitumen (roofing) 25 jaar € 40 tot 45
PVC (kunststof) 25 jaar € 50 tot 65
EPDM (rubber) 40 jaar € 70 tot 85
Groendak* 60 jaar € 50 tot 60

* Het groenedak komt bovenop een PVC of EPDM dak geplaatst. Indien u uw PVC of EPDM moet laten vervangen, dan komen er nog de kosten van het vervangen van de EPDM of PVC dak op. 

Zoals u ziet kunnen de kosten erg uiteen lopen. Vergelijk daarom altijd eerst offertes voordat u een roofing reparatie bedrijf aanneemt.

De voordelen en nadelen

Hieronder zullen we een overzicht aanbieden van de voordelen en nadelen van diverse soorten dakbedekkingen voor een plat dak. We behandelen het drietal soorten bitumen, PVC en EPDM daken met drie criteria.

Soort Waterdichtheid? Verschil in temperatuur? Hoe vaak onderhoud?
Bitumen Behoorlijk goed  Behoorlijk goed Jaarlijks
PVC Behoorlijk goed  Behoorlijk goed Jaarlijks
EPDM Zeer goed Zeer goed Niet nodig

Om het bovenstaande nog duidelijker te maken zullen we de drie criteria hieronder nader toelichten.

  • Waterdicht: indien goed en vakkundig geplaatst zijn alle soorten dakbedekkingen hierboven waterdicht. Bij een EPDM dak heeft u het voordeel dat het vooraf al op maat wordt gemaakt. Het resultaat is dat er minder naden zijn waardoor de kans kleiner is op lekkage in de toekomst.
  • Verschil in temperatuur: bitumen daken worden hard in de kou en zacht in de hitte. Door de toevoeging van APP of SBS kan dit effect worden voorkomen waardoor de levensduur toeneemt. Omdat EPDM al flexibel is kan het materiaal minder snel verouderen. Zo heeft een EPDM dak een lange levensduur. Het voordeel van een PVC dak is dat het UV-bestendig is. Met een witte kleur kunt u zelfs de binnentemperatuur in uw huis in de zomer met 4 graden verlagen.
  • Onderhoud:  bij een PVC dak is het van belang om jaarlijks te inspecteren op mos, slijtage en algen. Mos & algen kunnen niet op een EPDM dak komen waardoor uw dak mooi schoon blijft en amper onderhoud nodig heeft.

bitumen dak roofing

Roofing volledig vervangen

Scheuren en blaasjes kunnen een voorteken zijn dat de roofing volledig vervangen dient te worden. In sommige gevallen wordt de nieuwe roofing dan over de oude heen geplaatst. Zowel bij het vervangen over herstellen van roofing is het belangrijk dat deze eerst worden gereinigd zodat mos geen kans heeft om te groeien op het materiaal.

Waarom vergelijken?

We raden u aan om te vergelijken. Maar waarom? Omdat de prijzen behoorlijk verschillen per specialist in uw regio. U doet er verstandig aan om diverse offertes op te vragen en te vergelijken. Zo krijgt u namelijk beter inzicht in de kostprijs en kunt u een weloverwogen keuze maken. Via onze website kunt u in een keer tot 6 offertes aanvragen bij diverse dakwerkers bedrijven. Geheel gratis en vrijblijvend. Vul hieronder uw postcode in en vervolgens het formulier.


Laatste nieuws

nieuw dak

Dakisolatie

Het laten plaatsen van u dakisolatie kan zeer voordelig worden gedaan met

Groendak plaatsen

Een groendak is absoluut een van de mooiste daken. Een begroeid dak

Dakbedekking plat dak

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die u kunt laten plaatsen op een